LIE´GE GUILLEMINS TGV STATION

   
   
   

Liége Guillemins TGV Station
Liège, Belgium
1996 -

Photos courtesy Santiago Calatrava archives


Liége is a major node in the European high speed rail network; an indispensable link between London, Paris, Brussels and Germany.

The new Liége Guillemins station will link  two very distinct  areas of Liége, previously divided by the railway tracks, the north side towards the city, a typical run-down 19th century urban area, and the Cointe Hill to the south, a landscaped residential area.

The concept for the design is transparency and an urban dialog with the city. Transparency is translated by the monumental vault, constructed of glass and steel, with its soaring canopies extending 145 meters over the five platforms.  The huge glass building replaces the traditional facade and establishes a seamless interaction between the interior of the station and the city.

The station is organized vertically:  Towards the Place de la Gare the rail platforms and the access footbridge stack over 3 levels.  Towards Cointe Hill, ten meters above, there are five levels; three parking levels, a vehicular access deck linking with the footbridge, and a raised pedestrian walkway.

At the Place de la Gare level, reinforcing the urban streetscape, is a continuous strip of commercial units.

The grand Passenger Hall and the SNCB ticketing area are located on the main axis.

Pedestrian bridges and walkways under the tracks will allow for fluid communication between the two sides of the station.

Client: Client. Euro Liège TGV